Imbir - właściwości zdrowotne

Herbata z imbirem, grzaniec piwny, wino z przyprawami korzennymi, pierniki – w zimie imbir cieszy się dużym zainteresowaniem.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Imbir - właściwości zdrowotne

 To dlatego, że rozgrzewa. Ma właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Polepsza krążenie krwi. Zwiększa koncentrację. Leczy migreny. Łagodzi bóle miesiączkowe. Odświeża oddech. Ostatnim odkryciem  naukowym jest to, że imbir zapobiega też rakowi. 


Imbir poprawia też urodę. Może poradzić sobie z  cellulitem, bo przyspiesza spalanie tłuszczu i pobudza krążenie. Jest składnikiem wielu maseczek, soli i odżywek do włosów. Polecany jest osobom, które chcą wyglądać młodo. To składnik wielu perfum. 
 
Dla użytkowników gotujmy najważniejsze będą jego walory smakowe. Ma intensywny aromat. Świetnie smakuje dodany do kompotów z suszu. Można dodawać do puddingów i wypieków. W sklepach dostaniemy korzeń imbiru w całości albo sproszkowany. Warto wybrać się też do sklepu orientalnego lub w stylu „kuchnie świata”, bo tam można kupić imbir kandyzowany lub marynowany – różowy lub biały. 
 
Nie powinny z nim przesadzać kobiety w ciąży oraz osoby, które mają problemy z wrzodami. 

Zobacz przepisy z imbirem:

Placki ziemniaczane z jabłkiem i imbirem

Udka kurczaka pachnące imbirem

Skrórka pomarańczowa z imbirem w syropie