Świąteczny keks czasem ukrywa się pod nazwą cwibak. To proste ciasto dawniej pieczone było dwa razy: przed i po dodaniu bakalii, które układano warstwami. Ze względu na bogactwo składników i zawartość kandyzowanych skórek cytrusów, keks bywa nazywany również ciastem królewskim. Keks jest ciastem uniwersalnym. Jego składniki można komponować według własnych upodobań. Fani egzotyki dodają do niego kandyzowanego ananasa, figi, daktyle czy papaję. Zwolennicy tradycyjnych smaków wsypują do keksówki orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową.

Polecane przepisy do kategorii Cwibak

Cwibak

Cwibak

Ma-Gosia Ma-Gosia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Znaleźliśmy 5 przepisów w kategorii Cwibak

Cwibak

Cwibak

Ziziunka18 Ziziunka18

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Scwibak

Scwibak

hehmisia89 hehmisia89

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Cwibak

Cwibak

misia14 misia14
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Cwibak

Cwibak

Ma-Gosia Ma-Gosia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: