misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Cwibak

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne i długo zachowujące świeżość ciasto z bakaliami

Cwibak

Składniki:

Cwibak

 

  • 6 jajek
  • 250g cukru
  • 250g mąki
  • 250g bakalii (orzechy, rodzynki, kolorowe owoce kandyzowane)
  • 1 polewa z ciemnej czekolady
  • 1 polewa z jasnej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Cwibak
Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę(cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Do masy jajecznej przesiać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać bakalie obtoczone w łyżce mąki i ponownie delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do keksówki (ewentualnie dwóch keksówek) na spodzie papier i piec w temperaturze 180-200 stopni ok 1 godziny(próba patyczkiem). Polać polewą czekoladową. SMACZNEGO!