Sposób przygotowania:
Pokoleniowy biały cwibak z bakaliamiPrzygotowanie bakalii:
1. Wszystkie bakalie pokrój na grubsze kawałeczki.
Ciasto:
2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza
3. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę
ETAP 3:
4. Partiami dodawaj cukier i cukier waniliowy nadal miksując do połączenia składników.
5. Zmniejsz obroty miksera na minimalne i partiami dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj na jednolity krem.
6. Dodaj bakalie i wymieszaj łyżką.
7. Blaszkę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę, wygładzając wierzch.
8. Wstaw do piekarnika na 30 min.
Po upieczeniu:
9. Gdy cwibak będzie złoty na wierzchu można sprawdzić patyczkiem, czy środek też jest upieczony należy wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia.
ETAP 5:
10. Gdy już będzie całkowicie wystudzony, wybierz z foremki i odwróć do góry dnem. W ten sposób przygotujesz go do dekoracji.
Lukier:
11. Do cukru pudru wlej sok z cytryny, dla przełamania słodkiego smaku i dodaj odrobinę gorącej wody. Wody tyle, aby po wymieszaniu lukier był gęsty, ale lejący.
12. Polej cwibak lukrem i udekoruj wg uznania
13. Zostaw do całkowitego zasklepienia lukru.
Smacznego:)
Kalafior
AldiNonia
Dziękuję i polecam :)