Ziziunka18

Ziziunka18

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Cwibak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cwibak najlepiej smakuje posypany cukrem pudrem

Cwibak

Składniki:

Cwibak

 

  • 6 jajek,
  • półtorej szklanki cukru pudru,
  • 2 szklanki mąki,
  • olejek rumowy,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 25 dag margaryny,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

Cwibak
Margarynę dokładnie ucieramy z cukrem.Oddzielamy żółtka od białek. Da masy dodajemy po dwie łyżki mąki i po jednym żółtku, przy czym ciągle mieszamy. Ubijamy pianę z białek. Na koniec dodajemy do masy z cukru i żółtek zapach, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz ubite białka. Delikatnie mieszamy, aby białka nie opadły. Pieczemy w długiej formie-keksówce około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Tagi:

jajko jajka