Keks to pyszne i bardzo dekoracyjne ciasto, znane od czasów starożytnych. Nasycony jest bakaliami i otulony pysznym, ucieranym biszkoptowym ciastem lub białkowym puchem. Ponieważ jego wykonanie jest bardzo proste, pojawia się jako ciasto świąteczne niemal na każdym stole. Doskonale smakuje na świeżo. Równie pyszny jest również po kilku dniach, a nawet tygodniach po upieczeniu. Jego najważniejszym składnikiem są rodzynki. Ciasto na keks można przyrządzić w wersji bezglutenowej czy wegańskiej. Wystarczy tylko w odpowiedni sposób zastąpić niektóre składniki.

Keks również znany jest jako - cwibak. Nazwa pochodzi od niem. zwieback - zwei dwa, zwie dwu i backen piec. Dawniej wypieczone ciasto przekładano warstwowo bakaliami i następnie powtórnie pieczono. Obecnie keks piecze się w prostokątnej, wąskiej formie tzw. keksówce.

Mniej popularnym określeniem keksu jest cwibak. Słowo to wywodzi się z gwary lwowskiej, zaś pochodzi z języka niemieckiego, od słowa zwieback (które jest połączeniem słów zwei oraz backen, które kolejno oznaczają 'dwa' oraz 'piec'). Od nazwy ciasta pochodzi również określenie wąskiej, prostokątnej formy w której najczęściej jest pieczone - keksówki.

Pachnący i pełen bakalii keks w naszym domach gości nie tylko na co dzień. Stał się bardzo popularnym ciastem przygotowywanym zarówno na święta Bożego Narodzenia jak i Wielkanoc. Tradycyjny świąteczny keks to ciasto ucierane na maśle z dużą ilością bakalii - orzechów, rodzynek, suszonych i kandyzowanych owoców.

Cwibak jest wypiekiem łatwym w przygotowaniu. Smaczny, aromatyczny i długo utrzymuje swoją świeżość. Bakalie są podstawowym składnikiem ciasta Możemy samemu przygotować mieszankę z orzechów, rodzynek, żurawiny, owoców kandyzowanych, suszonych fig, migdałów lub kupić w sklepie lub na bazarku gotową mieszankę keksową. Taką mieszankę dodaje się do środka ciasta a także posypuje polukrowany wierzch.

Keks z bakaliami

Keks z bakaliami

Masz ochotę na keks z bakaliami? Pamiętaj, by koniecznie dodać figi, migdały, daktyle, suszone morele, orzechy i śliwki. Nie zapomnij o skórce pomarańczowej, która doda ciastu lekkości i świeżości. Kandyzowane owoce pokrój na drobniejsze kawałki i sparz wrzątkiem. Jeżeli nie przepadasz za bogatym składem keksów, możesz przygotować ciasto jedynie z rodzynkami lub orzechami włoskimi i jabłkami.

Keks świąteczny

Keks świąteczny

Keks to najpopularniejsze świąteczne ciasto na Wielkanoc. Zapach skórki pomarańczowej oraz rozpływający się w ustach lukier są nieodłącznymi atutami tego smakołyku. Ponieważ keks to łatwe w wykonaniu ciasto, mogą go przygotować nawet osoby, które dopiero rozpoczynają swoją cukierniczą przygodę.

Angielski

Angielski

Uwielbiasz kulinarne eksperymenty i smakowe wycieczki po różnych zakątkach świata? Z pewnością przypadnie ci do gustu angielska odsłona keksu. Przygotowuje się go bardzo podobnie jak keks w wersji podstawowej. Różnica polega na tym, że bakalie przed dodaniem do ciasta najpierw należy „upić rumem”. Nasączone w ten sposób wzbogacają aromat całego deseru. Warto również dodać kandyzowane owoce, np. wiśnie. Doskonale w keksie smakuje również kolorowa galaretka pokrojona w bardzo drobną kostkę.

Cwibak

Cwibak

Cwibak jest prostym ciastem, dawniej pieczonym dwa razy: przed i po dodaniu bakalii, które układano warstwami. Ze względu na bogactwo składników i zawartość kandyzowanych skórek cytrusów, keks bywa nazywany również ciastem królewskim. Keks jest ciastem uniwersalnym. Jego składniki można komponować według własnych upodobań. Fani egzotyki dodają do niego kandyzowanego ananasa, figi, daktyle czy papaję. Zwolennicy tradycyjnych smaków wsypują do keksówki orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową.

Keks angielski

Keks angielski

Keks to ciasto biszkoptowe z mnóstwem bakalii i orzechów, pieczone w dużej prostokątnej formie. Keks angielski różni się od tradycyjnego tym, że przed dodaniem do masy, suszone owoce moczy się w rumie, a po upieczeniu nasącza się nim również ciasto. Do keksów można dodawać ulubione bakalie w wersji podstawowej, czyli: rodzynki, daktyle, skórkę pomarańczową i orzechy. Ciekawym pomysłem jest upieczenie keksu z kandyzowanymi ananasami, kawałkami suszonego kokosa, morelami, figami i kruszoną czekoladą.

Keks z białek

Keks z białek

Keks z białek w przeciwieństwie do tradycyjnej wersji nie wymaga dojrzewania i od razu jest wilgotny. Do jego przygotowania potrzeba mąki, oleju, proszku do pieczenia, cukru, mleka, bakalii, skórki pomarańczowej, mąki ziemniaczanej, wanilii i surowych białek. Keks piecze się w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około godzinę (aż nabierze złotego koloru). Po schłodzeniu może być podawany jeszcze tego samego dnia.

Polecane przepisy do kategorii Keksy

Świąteczny keks

Świąteczny keks

jaga85 jaga85
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Keks z białek

Keks z białek

dorota w dorota w
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Keks z bakaliami

Keks z bakaliami

lalunia lalunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Orzechowy keks

Orzechowy keks

jaga85 jaga85
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Keks z jabłkiem

Keks z jabłkiem

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Keks z bakaliami

Keks z bakaliami

bogusia82 bogusia82

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Keks bazglutenowy

Keks bazglutenowy

WWWiola WWWiola

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Keks pomarańczowy

Keks pomarańczowy

Kniejson Kniejson
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: