Coraz częściej, wśród imprezowych trunków na stole, pojawia się cydr. Lekko gazowany napój alkoholowy powstaje ze sfermentowanych jabłek. Sposób jego przygotowania zależy od tego jakie jabłka użyjemy i czy dosładzamy nasz napój cukrem. Jabłecznik - bo tak tradycyjnie nazywa się cydr w Polsce - używany jest też do wielu potraw i ciast. Przepyszne, kruche faworki z cydrem urzekają słodko-kwaśnym smakiem, a mięsa pieczone w tym napoju łatwo kruszeją i smakują wyśmienicie.
Cydr swoje korzenie ma w kuchni chińskiej i egipskiej, jednak dopiero w Wielkiej Brytanii zaczął robić karierę. To tam powstały tradycyjne receptury, które urzekają nas do dziś. W Polsce produkcja cydru na masową skalę zaczęła się stosunkowo niedawno. Wtedy też zaczęto przygotowywać dania z wykorzystaniem tego trunku. Cydr najlepiej smakuje w upalne dni, podawany schłodzony z kawałkiem prawdziwego jabłka, albo po prostu pity z butelki.
Jeśli nigdy wcześniej nie próbowaliście wykorzystać tego cierpko-słodkiego trunku w swojej kuchni, to macie teraz idealną okazję. W tej kategorii znajdziecie mnóstwo inspiracji i ciekawych podpowiedzi, które pomogą Wam stworzyć nieziemskie dania, a może nawet spróbować wyprodukować własny cydr?