Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 325]

Schab pieczony w cydrze jabłkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo dobry i przede wszystkim soczysty schab. Na zimno jest doskonałym dodatkiem do kanapek, natomiast na ciepło może być do obiadu. Polecam !

Schab pieczony w cydrze jabłkowym

Składniki:

Schab pieczony w cydrze jabłkowym

 

  • 800 g schabu bez kości
  • przyprawa do dań wg uznania
  • czarny pieprz mielony wg uznania
  • sól morska jodowana wg uznania
  • 3 łyżki majeranku suszonego
  • 2 jabłka
  • 275 ml cydru jabłkowego
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Schab pieczony w cydrze jabłkowym

1.

Schab pieczony w cydrze jabłkowym
Umycie schabu, osuszenie ręcznikami i włożenie do naczynia

Umyć schab pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikami papierowymi i włożyć do naczynia żaroodpornego.

2.

Schab pieczony w cydrze jabłkowym
Posypanie mięsa przyprawą do dań, pieprzem i solą

Mięso posypać przyprawą do dań, popieprzyć i posolić.

3.

Schab pieczony w cydrze jabłkowym
Posypanie mięsa suszonym majerankiem w naczyniu

Suszony majeranek rozetrzeć w palcach i posypać schab.

4.

Schab pieczony w cydrze jabłkowym
Przekrojenie jabłek na połówki i położenie w naczyniu

Jabłka przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne i położyć obok schabu w naczyniu.

5.

Schab pieczony w cydrze jabłkowym
Wlanie cydru jabłkowego do naczynia

Wlać cydr jabłkowy obok schabu, na wierzchu położyć masło.

6.

Schab pieczony w cydrze jabłkowym

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec przez 1 godzinę.

7.

Schab pieczony w cydrze jabłkowym

Upieczone mięso pozostawić jeszcze przez jakiś czas w piekarniku.

8.

Schab pieczony w cydrze jabłkowym

Ostudzone mięso wyłożyć na talerz, najlepiej je schłodzić w lodówce przez całą noc.

9.

Schab pieczony w cydrze jabłkowym

Smacznego !

Tagi:

schab mięso