Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ćwiartka z kurczaka marynowane w cydrze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso z kurczaka marynowane w przyprawach z dodatkiem cydru jest bardzo smaczne i aromatyczne. Polecam.

Ćwiartka z kurczaka marynowane w cydrze

Składniki:

Ćwiartka z kurczaka marynowane w cydrze

 

  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 100 ml cydru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Ćwiartka z kurczaka marynowane w cydrze

ETAP 1:

Ćwiartka z kurczaka marynowane w cydrze
Wszystkie składniki marynaty razem wymieszać

Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.

Do miseczki włożyć cebulę, zmiażdżony czosnek, olej, cydr, miód, pieprz, paprykę i sos sojowy, wymieszać.

ETAP 2:

Ćwiartka z kurczaka marynowane w cydrze
Przygotowane mięso dokładnie obtoczyć w marynacie

Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć solą, dokładnie obtoczyć w marynacie, szczelnie przykryć i odłożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

ETAP 3:

Ćwiartka z kurczaka marynowane w cydrze
Tak przygotowane mięso przełożyć do rękawa.

Następnie mięso razem z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia mięsa.

Zawiązać, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, nakłuć folię wykałaczką w kilku miejscach i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Piec około 45-50 minut

ETAP 4:

Ćwiartka z kurczaka marynowane w cydrze
Pod koniec pieczenia z mięsa usunąć folię.

Dziesięć minut przed końcem pieczenia rozciąć foliowy rękaw, mięso polać powstałym sosem i ponownie włożyć do piekarnika, żeby mięso nabrało rumianego koloru i miało chrupiącą skórkę.


Tagi:

kurczak danie