Sposób przygotowania:
Ćwiartka z kurczaka marynowane w cydrzeETAP 1:
Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
Do miseczki włożyć cebulę, zmiażdżony czosnek, olej, cydr, miód, pieprz, paprykę i sos sojowy, wymieszać.
ETAP 2:
Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć solą, dokładnie obtoczyć w marynacie, szczelnie przykryć i odłożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
ETAP 3:
Następnie mięso razem z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia mięsa.
Zawiązać, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, nakłuć folię wykałaczką w kilku miejscach i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piec około 45-50 minut
ETAP 4:
Dziesięć minut przed końcem pieczenia rozciąć foliowy rękaw, mięso polać powstałym sosem i ponownie włożyć do piekarnika, żeby mięso nabrało rumianego koloru i miało chrupiącą skórkę.