Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Cydr- wyrób domowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jabłkowy napój niskoalkoholowy, szczególnie popularny w Anglii.

Cydr- wyrób domowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cydr- wyrób domowy

 

  • 5 kg jabłka winne,
  • 1 łyżka imbir mielony,
  • 5 szt cytryny,
  • 1 kg cukier,
  • 10 l woda źródlana

 

Sposób przygotowania:

Cydr- wyrób domowy
Jabłka umyć a następnie razem ze skórkami i gniazdami nasiennymi pokroić w ćwiartki. Zmiksować albo zmielić w maszynce do mięsa. Przelać powstałą masę do kamiennego garnka. Dolać 3 l wody i postawić w ciepłym miejscu na 7 dni. Mieszać dwa razy dziennie- rano i wieczorem. Po 7 dniach przecedzić i pulpę wyrzucić. Do soku dolać pozostałą część wody. Posłodzić- 1 kg cukru. Dosypać imbir i dolać sok z cytryn. Trzymać cydr w glinianym naczyniu około 24 godzin. Następnie powstały napój rozlać do butelek, zakorkować i odstawić do piwnicy( aby temperatura była 15-18 stopni). Rozlewając pamiętać, że nalewamy tylko 3/4 butelki, bo cydr mocno gazuje i może eksplodować. Cydr właściwie można już pić po 10 dniach ale najlepszy jest po 30-45 dniach- wtedy fuzle opadną na dno i lekko się wyklaruje.
Cydr- wyrób domowy
Po około 30-45 dniach cydr powinien się wyklarować.