Gorąca herbata z cytryną i miodem to jeden z najczęściej przygotowywanych napojów na rozgrzanie. Cytrynę można pokroić w plasterki albo wycisnąć z niej sok. Smak herbaty można urozmaicić dodając np. świeży imbir albo goździki. Herbata z cytryną i imbirem doskonale rozgrzewa, ale też dobrze smakuje podana na zimno. Napój na gorąco można przygotować w dzbanku. Herbatę, najlepiej czarną, liściastą lub w torebce zalewa się wrzątkiem, a do środka naczynia wkłada plastry pomarańczy i cytryny. Średniej wielkości obrany korzeń imbiru kroi się na cienkie plastry i dodaje do gorącego napoju. Herbatę z imbirem można posłodzić miodem, cukrem trzcinowym lub zwykłym.
Herbata z cytryną i miodem na przeziębienie
Herbata z miodem jest zdrowsza niż ta posłodzona cukrem. Miód ma właściwości antybiotyczne – pomaga leczyć przeziębienie i infekcje górnych dróg oddechowych. W temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza traci on swoje prozdrowotne cechy, dlatego najlepiej dodawać go do ostudzonej herbaty.
Herbata z cytryną i imbirem
Herbata z cytryną i imbirem to idealny napój na przeziębienie. Imbir łagodzi ból gardła oraz działa odkażająco na jamę ustną. Rozgrzewający napój można doprawić np. kardamonem, cynamonem lub goździkami. Świeży korzeń imbiru obiera się ze skórki a następnie kruszy w moździerzu lub kroi na cienkie plastry i dodaje do wrzącej wody.
Cytryna do herbaty w słoiku
Cytryna może być dodatkiem do herbaty, grzańca a także zimnych napojów. Owoc można zalać słodką zalewą i przechowywać w słoiku. Cytrynę obiera się ze skóry i kroi w plastry, które następnie układa się w słoiku. Całość zalewa się korzennym syropem. Do rondla dodaje się wodę, cukier, ziarna kardamonu oraz gwiazdkę anyżu. Po rozpuszczeniu się cukru, wyławia się przyprawy i ostudzonym syropem zalewa plastry cytryny. Słoik najlepiej przechowywać w lodówce. Cytryny można też zalać syropem klonowym, miodem lub posypać cukrem.
Zielona herbata z cytryną
Zielona herbata obniża poziom cholesterolu oraz przyspieszając trawienie. Napój zaparza się w wodzie o temperaturze 60-80 stopni Celsjusza. Herbata zalana wrzątkiem straci swoje cenne właściwości. Do filiżanki lub kubka wystarczy dodać plaster cytryny lub wycisnąć z niej sok.