Herbatę z pokrzywy przygotowuje się z dwóch łyżek suszonych liści ziela zalanych szklanką wrzącej wody. Po kilku minutach parzenia herbata ziołowa jest gotowa do picia. Napar z pokrzywy ma działanie moczopędne, dlatego wskazany jest do picia dla osób z kamicą nerkową bądź mających problemy z zatrzymywaniem się wody w organizmie. Herbata z pokrzywy zawiera w sobie krzem, wapń i fosfor, dzięki czemu picie naparu wzmacnia włosy, paznokcie, a także pozytywnie wpływa na stan skóry. Ziołowy napój ma również działanie przeciwzapalne i można go stosować zewnętrznie na zmiany skórne, np. trądzik. Herbatę z pokrzywy zaleca się pić od 2 do 3 razy dziennie, najlepiej między posiłkami. 
 
Herbata ze świeżej pokrzywy – jak zaparzyć? 
 
Ze świeżych liści pokrzywy można zrobić herbatę. Pokrzywa kwitnie od późnej wiosny do końca jesieni. Aby nie poparzyć się pokrzywą, w czasie zrywania rośliny najlepiej założyć na dłonie gumowe rękawiczki. W garnku zagotowuje się wodę, następnie wrzuca do niej zerwaną zieleninę. Czas gotowania wynosi około 10 minut. Im dłużej będzie się parzyć herbatę, tym będzie ona miała bardziej intensywny smak. Po usunięciu liści z naparu, herbatę można posłodzić cukrem lub miodem.
 
Herbata z lipy

Herbata z lipy

Herbata z lipy, w torebkach do zaparzania, dostępna jest np. w aptekach. Napar można też zrobić samodzielnie, zbierając kwiatostan drzewa lipy na przełomie czerwca – lipca. Suszone kwiaty przechowuje się w szczelnie zamkniętym słoiku. Napar przygotowuje się z około 1 łyżki kwiatów lipy suszonych lub świeżych na 1 szklankę wrzącej wody. Napój po 10-15 minutach parzenia jest gotowy do picia. Herbata z lipy jest niezastąpiona w czasie przeziębienia, ponieważ ma właściwości napotne i przeciwdziała gorączce.

Herbata miętowa

Herbata miętowa

Herbata miętowa, czyli napar z ususzonych liści mięty, doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Dodatkowo wspiera trawienie i łagodzi bóle żołądka. Herbata z mięty dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Odrobinę suszu należy zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na kilka minut. Ciepły napar miętowy warto połączyć z miodem lub cukrem, sokiem cytrynowym bądź syropem pigwowym oraz startym imbirem.

Czerwona herbata

Czerwona herbata

Czerwona herbata, czyli pu erh, ma gorzki smak. Jest wytwarzana ze sfermentowanych i leżakujących liści rośliny. Napar słynie z właściwości odchudzających, gdyż wspiera działanie wątroby, obniża poziom cholesterolu we krwi i poprawia przemianę materii. Z tego powodu czerwona herbata pu erh świetnie się sprawdzi po ciężkostrawnych, tłustych posiłkach. Susz zaparza się w temperaturze 90 lub 95 stopni Celsjusza.

Herbata z imbirem

Herbata z imbirem

Herbata z imbirem doskonale rozgrzewa organizm i chroni przed przeziębieniem. Napój najlepiej smakuje z miodem i cytryną, ale sprawdzą się również inne warianty. Zielona herbata z imbirem ma właściwości odchudzające, natomiast mięta ukoi biegunkę i bóle żołądka. Korzeń rośliny należy obrać, zetrzeć na tarce, przełożyć do rondla, zalać zimną wodą i gotować przez 10 minut na małym ogniu. Następnie dodaje się: herbatę (liściastą lub w torebkach), płynny miód i plastry świeżej cytryny. Gotowy, gorący napój przelewa się do kubków i pije na ciepło.

Zielona herbata

Zielona herbata

Zielona herbata jest produkowana z młodych, niefermentowanych i ususzonych liści. Susz zaparza się w temperaturze od 80 do 90 stopni Celsjusza. Picie naparu obniża ciśnienie tętnicze i cholesterol we krwi, a także pomaga wydalić drobnoustroje z organizmu. Zielona herbata świetnie sprawdza się po posiłkach oraz jako samodzielny napój. Można pić ją na ciepło i zimno. Zielona herbata matcha jest popularna w Japonii.

Polecane przepisy do kategorii Herbata z pokrzywy

Znaleźliśmy przepisów w kategorii Herbata z pokrzywy