mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Puszysta kawka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smak tej kawki zbliżony jest bardzo do Cappuccino, wykonanie zajmuje niewiele czasu, a efekt smakowy - rewelacyjny:)

Puszysta kawka

Składniki:

Puszysta kawka

 

  • na 2 porcje:

 

  • 2 szkl. mleka
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3-4 łyżeczki cukru
  • ok. 1 łyżeczki zimnej wody
  • starta czekolada do posypania na wierzch

 

Sposób przygotowania:

Puszysta kawka
Do kubka wsypać kawę z cukrem, wymieszać. Dodać kilka kropel wody, cały czas mieszając łyżeczką, tak aby składniki zaczęły przypominać konsystencją pastę do zębów. Masa będzie na początku ciemna (brązowa) a w trakcie mieszania będzie stawać się coraz jaśniejsza (beżowa) i będzie 'rosnąć'. Gotową masę rozłożyć po pełnej łyżeczce do szklanek, filiżanek czy kubków, w którym kawka będzie podawana, zalać gorącym mlekiem, dobrze wymieszać, na wierzch zetrzeć czekoladę i od razu podawać.

Tagi:

kawa czekolada