Sposób przygotowania:
Pyszne kęski z galaretki truskawkowej
Truskawki wkładamy do garnka i rozmrażamy. Gotujemy około 15 minut. Następnie przecieramy przez sitko za pomocą łyżki. Z tak powstałej masy wybieramy szklankę, która będzie nam potrzebna do wykonania galaretki. Żelatynę wsypujemy do rondelka i dolewamy wodę, odstawiamy na 5 minut. Następnie podrzewamy na niewielkim ogniu, mieszając, aby żelatyna się rozpuściła. Dodajemy cukier, ciągle mieszając aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień i gotować tak przez 13-15 minut (bez przykrycia, nie mieszając !). Zdjąć z ognia i odczekać 5 minut. Jeśli powstanie piana, zdjąć ją z powierzchni. Następnie zmieszać z masą truskawkową . Wlać do niedużej formy wyłożonej przezroczystą folią. Zostawiamy na 12 godz. w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wykładamy zawartość na deskę do krojenia, folią do góry. Zdjąć folię polewając ją kilkoma łyżkami gorącej wody (aby ułatwić odklejenie się jej od galaretki). Galaretkę kroimy na dowolne prostokąty i obtaczamy je cukrze pudrze. Smacznego :)