Sposób przygotowania:
Pyszny i delikatny w smaku torcik
Przygotować niezbędne składniki na wykonanie tortu oraz na masę. Sparzyć jaja w celu zniwelowania bakterii. Żółtka oddzielić od białek. Białka przełożyć do wysokiej miski i ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Do żółtek dolać ocet, wymieszać, dodać do piany z białek, znowu wymieszać całość. Wsypać wcześniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy o średnicy 28 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą, Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 50 minut. Wyjąć biszkopt, ostudzić, przekroić na dwie równe połowy. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować masę krówkową i wyłożyć ją na jeden z biszkoptów powstałych po przekrojeniu, rozsmarować równomiernie i przykryć drugim biszkoptem. Schłodzić śmietankę i wraz z śmietanfixem i cukrem pudrem ubić ją na sztywno., masę równomiernie rozprowadzić na wierzchu i na bokach tortu. rozprowadzić dokładnie i równomiernie po całości. Kilka łyżek masy śmietankowej nałożyć do szprycy dekoracyjnej i wedle własnego uznania dekorować wierzch i boki tortu. Wyłożyć gotowe elementy dekoracyjne oraz koraliki z masy cukrowej. Wykonać napis z polewy czekoladowej.
zewa
1. Jaka gramatura masy krówkowej ma być i przecież masa jest gotowa do użycia ( myślę o tej w puszce ) czy może to jest jakaś inna masa ?
2. Dlaczego jest napisane ubić śmietanę ze śmietanfixem i cukrem pudrem ? Przecież jeżeli dajemy śmietanfix to należy chwilę ubijać samą śmietanę a dopiero potem dodać śmietanfix zmieszany z cukrem.
3. Dlaczego za każdym razem temperatura i czas pieczenia biszkoptu we wszystkich przepisach jest inny ?
Elficzna
sobie poczekasz na odpowiedź :)