agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Pyszny i delikatny w smaku torcik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny i delikatny w smaku torcik

Pyszny i delikatny w smaku torcik

Składniki:

Pyszny i delikatny w smaku torcik

 

  • 25 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 6-7 jajek
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli
  • śmietanka 30% 1 litr
  • śmietanfix 4 opakowania
  • cukier puder 1/4 szklanki
  • masa krówkowa 1 sztuka
  • gotowe elementy dekoracyjne
  • koraliki z masy cukrowej
  • polewa czekoladowa 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Pyszny i delikatny w smaku torcik
Przygotować niezbędne składniki na wykonanie tortu oraz na masę. Sparzyć jaja w celu zniwelowania bakterii. Żółtka oddzielić od białek. Białka przełożyć do wysokiej miski i ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Do żółtek dolać ocet, wymieszać, dodać do piany z białek, znowu wymieszać całość. Wsypać wcześniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy o średnicy 28 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą, Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 50 minut. Wyjąć biszkopt, ostudzić, przekroić na dwie równe połowy. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować masę krówkową i wyłożyć ją na jeden z biszkoptów powstałych po przekrojeniu, rozsmarować równomiernie i przykryć drugim biszkoptem. Schłodzić śmietankę i wraz z śmietanfixem i cukrem pudrem ubić ją na sztywno., masę równomiernie rozprowadzić na wierzchu i na bokach tortu. rozprowadzić dokładnie i równomiernie po całości. Kilka łyżek masy śmietankowej nałożyć do szprycy dekoracyjnej i wedle własnego uznania dekorować wierzch i boki tortu. Wyłożyć gotowe elementy dekoracyjne oraz koraliki z masy cukrowej. Wykonać napis z polewy czekoladowej.

Tagi:

jajko jajka