marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Rolada twarogowa na waflu z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Twaróg rozrobić w misce z cukrem i śmietanką.Wyłożyć łyżką na wafle,rozsmarować,dać na brzeg wiśnie.Powoli zwinąć w roladę.Chłodzić 3 godz.

Rolada twarogowa na waflu z wiśniami

Składniki:

Rolada twarogowa na waflu z wiśniami

 

  • 1-2 duże kwadratowe andruty,
  • 2 opakowania półtłustego twarogu,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%,
  • słoiczek wiśni z kompotu lub kandyzowanych,
  • przeźroczysta folia spożywcza do zawinięcia rolady.

Sposób przygotowania:

Rolada twarogowa na waflu z wiśniami
Twarożek po wypakowaniu dać do miski szklanej i wymieszać z cukrem białym oraz śmietanką. Wafle rozłożyć na rozłożonej na blacie kuchennym folii przeźroczystej. Wyłożyć na nie łyżką ser, rozsmarowywać na całej powierzchni i na brzegu wzdłuż kłaść odsączone i wydrylowane lub kandyzowane wiśnie. Potem powoli zwijać wafel do przodu w roladę, zwijając ją przy okazji w folię. Spiąć oba końce folii klamerkami. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Po wyjęciu roladę odwinąć z folii i pokroić na ukos. Podawać na deser.

Tagi:

rolada