gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Książka Kucharska: Świąteczne i noworoczne przyjemności

Rolada wiśniowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

przepyszna jest ta rolada

Rolada wiśniowa

Składniki:

Rolada wiśniowa

 

  • 5 jajek
  • szklanka mąki
  • 500 ml kefiru
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Rolada wiśniowa
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i jeszcze nadal ubijać. Na koniec wmieszać na wolnych obrotach żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta i wymieszać łyżką. Tak przygotowane ciasto dać na wysmarowaną brytfannę i piec ok. 9 minut w 180 st. Po upieczeniu wyjąć i zwinąć w ściereczkę w rulon i ostudzić. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. Odstawić do stężenia. Gdy pomału zacznie tężeć wlać do kefiru wymieszanego z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Wymieszać. Schłodzić. Po ok. godzinie ciasto rozwinąć i wysmarować masą. Zwinąć ponownie i posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki jeszcze na ok. 30 minut.