szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Rumowa gruszka chińska z konfiturą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepis na konkurs z konfiturą lub słodkim syropem Polska Róża. Gruszka nashi z konfiturą pod karmelowymi nitkami.

Rumowa gruszka chińska z konfiturą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rumowa gruszka chińska z konfiturą

 

  • gruszka nashi
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki cukru
  • konfitura z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Rumowa gruszka chińska z konfiturą
Gruszkę myjemy, przekrajamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. W garnuszku gotujemy szklankę wody, dodajemy do niej rum, i łyżkę cukru i połówki gruszki. Dolewamy tyle wody aby zakryć gruszki. Gotujemy ok 20 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu gruszki kroimy na mniejsze części, układamy na talerzu. W rondelku topimy pozostały cukier na ciągący karmel. Na gruszki nakładamy po łyżeczce konfitury i oplatamy cienkimi niteczkami z karmelu.
Rumowa gruszka chińska z konfiturą
Podstawowe składniki to gruszka chińska, cukier, rum i konfitura.
Rumowa gruszka chińska z konfiturą
Ugotowane gruszki kroimy na mniejsze części i nakładamy na nie konfiture.
Rumowa gruszka chińska z konfiturą
Etap 3