2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Sałatka gyros z chipsami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Popularna i dobra sałatka gyros z kapustą pekińską sosem kebab -gyros z warstwą chipsów o smaku grillowanych warzyw, na imprezach rodzinnych niezastąpiona, zapraszam do wypróbowania jej w tej nowej wersji!

Sałatka gyros z chipsami

Składniki:

Sałatka gyros z chipsami

 

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawa do gyrosa
  • sól do smaku
  • 100 g chipsów o smaku grillowanych warzyw
  • 1 cebula
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 4 łyżki sosu kebab-gyros ostrego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu łagodnego

Sposób przygotowania:

Sałatka gyros z chipsami

ETAP 1:

Sałatka gyros z chipsami
Mięso oprószamy przyprawą do gyrosa smażymy na patelni

Kapustę pekińską myjemy osuszamy kroimy cieniutko, cebulkę szatkujemy drobno. Resztę warzyw kroimy w kostkę.
Mięso myjemy kroimy oprószamy przyprawą do gyrosa, smażymy do miękkości na oleju.
Studzimy.

ETAP 2:

Sałatka gyros z chipsami
kapustę układamy w naczyniu z cebulą polewamy sosem

Poszatkowaną kapustę mieszamy z cebulką układamy pierwszą warstwę w naczyniu szklanym polewamy sosem kebab gyros.

ETAP 3:

Sałatka gyros z chipsami
Na kapustę wykładamy warstwę mięsną w całości

Następnie wykładamy warstwę mięsną.Przykrywamy znów warstwą z kapusty.

ETAP 4:

Sałatka gyros z chipsami
na wierzchu rozkładamy pozostałe składniki posypujemy chipsami

Smarujemy cienko majonezem, układamy pozostałe składniki tak aby ogórki były na wierzchu, delikatnie solimy całość, polewamy ketchupem, przykrywamy reszta kapusty i chipsami.Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.Podajemy.Smacznego!