Sposób przygotowania:
Sałatka gyros z jogurtowym sosem
Pierś z kurczaka pokroić w niezbyt dużą kostkę. Mięso oprószyć solą i posypać przyprawą kebab-gyros. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić do niego mięso i usmażyć je. Usmażone mięso ostudzić. Przygotować pozostałe składniki sałatki. Kapustę pekińską drobno poszatkować, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, kukurydzę i fasolkę odsączyć. Do jogurtu naturalnego dodać majonez i wyciśnięty czosnek, dokładnie wymieszać. Sałatkę układać warstwowo (najlepiej w przeźroczystym naczyniu). Najpierw warstwa z połowy kapusty, następnie połowa cebuli. Oprószyć je lekko solą i pieprzem. Polać 1/3 ilości sosu. Na to rozsypać kukurydzę i polać połową pozostałego sosu. Następnie rozłożyć fasolkę i mięso, polać resztą sosu. Na to rozsypać resztę cebuli (można ją dodatkowo oprószyć solą i pieprzem). Na koniec rozłożyć na sałatce resztę kapusty.