edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Sałatka Patrycji

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przepis i składniki od mojej bratanicy, wykonanie mojej mamy, konsumowanie przez całą rodzinę :)

Sałatka Patrycji Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka Patrycji

 

  • opakowanie 100 g cieniutkiego makaronu z fasoli mung
  • opakowanie 250 g paluszków surimi
  • pół czerwonej mięsistej papryki
  • 2 średnie ogórki
  • na sos:
  • sok z połowy cytryny
  • czubata łyżka majonezu – do tej sałatki najbardziej pasuje Kielecki
  • wasali w paście – trzy pacynki wielkości ziarenka grochu
  • sól – dla potrzebujących
  • koperek lub szczypiorek do posypania dla koloru

Sposób przygotowania:

Sałatka Patrycji
Makaron zalać w misce wrzątkiem i pozostawić na czas wskazany na opakowaniu (tutaj 4 minuty). Odcedzić a kiedy troszkę przestygnie pokroić go na krótsze kawałki. Paprykę i ogórki umyć. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i białe błonki, pokroić w kostkę. Ogórek obrać – jeśli ma miękką skórkę, to można ją zostawić, sałatka będzie wówczas bardziej kolorowa – usunąć część z pestkami i pokroić go w kosteczkę. Paluszki surimi pokroić w grubsze plasterki. W oddzielnym naczyniu utrzeć składniki sosu. Makaron połączyć z pokrojonymi warzywami, paluszkami krabowymi i sosem. Delikatnie wymieszać i najlepiej schłodzić przed podaniem.
Sałatka Patrycji
Składniki potrzebne do wykonania bardzo smacznej sałatki.
Sałatka Patrycji
Warzywa pokroić w kosteczkę lub paseczki a paluszki krabowe w plasterki.
Sałatka Patrycji
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i delikatnie wymieszać.