Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Sałatka pomidorowa z sardynkami i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.

Sałatka pomidorowa z sardynkami i cebulą

Składniki:

Sałatka pomidorowa z sardynkami i cebulą

 

 

  • 750 g pomidorów
  • 200 g cebuli
  • 50 g czarnych oliwek bez pestek
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 250 g sardynek w oleju (z puszki)
  • 2 pęczki natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Sałatka pomidorowa z sardynkami i cebulą
Pomidory sparzyć wrzątkiem. Ostudzić w zimnej wodzie. Ściągnąć skórkę i pokroić w grubą kostkę. Cebule przekroić na połówki i pokroić w paseczki. Oliwki pokroić w cząstki.
Utrzeć w misce sos z octu, soli, pieprzu i oliwy z oliwek. Wymieszać z pomidorami i oliwkami. Sardynki odsączyć i rozdrobnić za pomocą dwóch widelców. Listki natki pietruszki poodrywać od łodyżek. Wszystkie składniki połączyć i delikatnie wymieszać.