Pomidor jest obecnie bardzo popularnym warzywem należącym do rodziny psiankowatych, pochodzącym z Ameryki Południowej, gdzie występowała w stanie naturalnym i był tam uprawiany już kilka tysięcy lat przed naszą erą. To piękne i niepozorne warzywo przywędrowało do Europy po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Jednak początkowo uważano pomidor za roślinę trującą i uprawiano go w celach ozdobnych. Obecnie znany jest na całym świecie. W krajach o ciepłym klimacie jest wieloletnią byliną, natomiast w strefie umiarkowanej uprawiany jest jako roślina jednoroczna. Warto wiedzieć, że pomidor z punktu botanicznego jest owocem, a dokładnie jagodą. Pomidor posiada rozmaite kształty i kolory. Zaczynając od żółtego po ciemnoczerwony. Szczególnie znane są odmiany: malinowy, koktajlowy, cherry, szklarniowe oraz gruntowe. Co ciekawe mamy też dostęp do innych, równie zadziwiających pomidorów m.in. pomidorów żółtych, pomarańczowych, tunelowych oraz wielobarwnych i czarnych.
Zawartość
Bogactwo składników odżywczych jest przeogromna. W dużej stopniu składa się z wody, poza tym znajdziemy w nim witaminy: K, B1, B2, B6, PP, C, a także karoten oraz kwasy: pantotenowy, foliowy, szczawiowy, biotynę. Jednak przede wszystkim jest skarbnicą potrzebnych pierwiastków: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod. I co równie ważne, a jednocześnie charakterystyczne właśnie dla pomidorów to zawiera likopen – czerwony barwnik, który jest silnym przeciwutleniaczem.
Działanie
Pomidory mają działanie moczopędne. Korzystnie wpływają na pracę układu krwionośnego. Zawartość potasu i magnezu reguluje pracę serca, a zawarte w nich pektyny obniżają poziom cholesterolu, przez co zapobiegają miażdżycy oraz zawałom. Poza tym witamina C wraz z innymi pierwiastkami wzmacnia układ immunologiczny organizmu, poprawia pracę mięśni i układu nerwowego. Przyczyniają się do prawidłowej pracy układu trawiennego, dzieje się to za sprawą błonnika. I na koniec uważa się, że mają działanie przeciwnowotworowe, zwłaszcza prostaty. Tutaj głównym sprawcą jest likopen wraz z witaminami i minerałami.
Zastosowanie
Pomidory stosuje się do produkcji przetworów, sosów, past, przecierów, koncentratów oraz soków. W domowym zaciszu najchętniej je wykorzystujemy do zup, sałatek i mieszanek.
Zawartość
Bogactwo składników odżywczych jest przeogromna. W dużej stopniu składa się z wody, poza tym znajdziemy w nim witaminy: K, B1, B2, B6, PP, C, a także karoten oraz kwasy: pantotenowy, foliowy, szczawiowy, biotynę. Jednak przede wszystkim jest skarbnicą potrzebnych pierwiastków: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod. I co równie ważne, a jednocześnie charakterystyczne właśnie dla pomidorów to zawiera likopen – czerwony barwnik, który jest silnym przeciwutleniaczem.
Działanie
Pomidory mają działanie moczopędne. Korzystnie wpływają na pracę układu krwionośnego. Zawartość potasu i magnezu reguluje pracę serca, a zawarte w nich pektyny obniżają poziom cholesterolu, przez co zapobiegają miażdżycy oraz zawałom. Poza tym witamina C wraz z innymi pierwiastkami wzmacnia układ immunologiczny organizmu, poprawia pracę mięśni i układu nerwowego. Przyczyniają się do prawidłowej pracy układu trawiennego, dzieje się to za sprawą błonnika. I na koniec uważa się, że mają działanie przeciwnowotworowe, zwłaszcza prostaty. Tutaj głównym sprawcą jest likopen wraz z witaminami i minerałami.
Zastosowanie
Pomidory stosuje się do produkcji przetworów, sosów, past, przecierów, koncentratów oraz soków. W domowym zaciszu najchętniej je wykorzystujemy do zup, sałatek i mieszanek.