Sposób przygotowania:
Sałatka z makaronem i kabanosami
Ogórki konserwowe, kabanosy oraz kiełbasę śląską kroimy w dość drobną kostkę. Por myjemy i kroimy na drobno( wybieramy tą jaśniejsza część, białą albo jasnozieloną). Jabłko najlepiej słodko-kwaśne myjemy, obieramy i także kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, kroimy na pół, usuwamy z niej siew, jej połowę kroimy w kostkę. Drugą połowę może użyć później do dekoracji.Mały pęczek natki pietruszki kroimy na drobno. Wszystkie pokrojone warzywa dokładnie mieszamy w miseczce z dodatkiem majonezu. Doprawiamy do smaku solą oraz sypkim pieprzem czarnym, jeśli ktoś lubi łagodniejszy smak może użyć pieprzu ziołowego. Wierzch sałatki wygładzamy dużą łyżką i smarujemy majonezem. Dekorujemy pietruszką, natką selera, kawałkami papryki czerwonej.