mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Sałatka z kapusty i suszonych owoców

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna sałatka z kapusty włoskiej w sam raz do drobiu.

Sałatka z kapusty i suszonych owoców

Składniki:

Sałatka z kapusty i suszonych owoców

 

  • 500g kapusty włoskiej
  • 50g suszonych śliwek
  • 20g suszonych moreli
  • 30g rodzynków
  • 1/2 szkl orzechów włoskich
  • 3 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki ziarna sezamowego
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • cukier
  • curry
  • sól

Sposób przygotowania:

Sałatka z kapusty i suszonych owoców
Kapustę włoską oczyścić, wykroić głąb, a liście kapusty pokroić w kwadraciki i gotować w osolonej wodzie 5minut. Odcedzić i ostudzić. Śliwki, morele i rodzynki, namoczyć we wrzącej wodzie przez 10minut, osączyć, osuszyć. Śliwki i morele pokroić na małe kawałki, orzechy grubo posiekać. Ziarno sezamowe uprażyć na suchej patelni i rozetrzeć w misce, wkrapiając olej. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, cukrem i curry, wsypać natkę. Połączyć składniki sałatki, polać sosem, przemieszać i posypać orzechami.