Morele są owocami rosnącymi na krzewach lub drzewach dochodzącymi do 8 metrów. Należą one do rodziny różowatych i pierwotnie występowały w Kirgistanie, Korei oraz Chinach. Stamtąd rozprzestrzeniły się do innych krajów. Obecnie uprawiane są w wielu krajach również w Polsce, niestety wymagania klimatyczne są dość duże i klimat umiarkowany nie jest zbyt sprzyjający tym owocom. Chodzi przede wszystkim o kwiaty, które są bardzo wrażliwe na zimno. Owoce moreli są to kuliste i nieco spłaszczone pestkowce, o pomarańczowej skórce z niewielkim rumieńcem i żółtym lub pomarańczowym miąższem. Najsmaczniejsze są kiedy owoce zostały zerwane dojrzałe, natomiast jeżeli zerwano je szybciej dość wolno dojrzewają i tracą swoje walory smakowe. Morele w swym wnętrzu zawierają pestki, która są jadalne i może stanowić zamiennik migdałów. Należy jednak uważać z odmianami gorzkimi (europejskie) i dodawać je do potraw z umiarem, gdyż ich smak jest bardzo intensywny.
Zawartość i działanie
Morele są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zawarty w nich beta-karoten korzystnie wpływa na wzrok i nadaje skórze zdrowy wygląd. Poza tym jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym organizm przed wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za szybkie starzenie organizmu i rozwój chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów. Zawartość beta-karotenu jest tak wysoka, że zjedzenie trzech moreli zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na ten związek. Morele również zawierają witaminy z grupy B, PP oraz C, są też bogate w błonnik, który reguluje pracę jelit. Te niewielkie owoce mają także działanie zasadotwórcze, dlatego są wskazane do spożywania osobom cierpiącym na nadkwasotę oraz spożywającym w nadmiarze pokarmy powodujące niekorzystne zakwaszenie organizmu, jak mięso czy słodycze.
Zastosowanie
Morele najczęściej spożywane są na surowo lub suszone. Jednak stanowią świetny dodatek do sałatek również wytrawnych, mięs, ciast, deserów, pierogów i knedli. Można z nich przyrządzić smaczne konfitury, powidła, nalewki czy likiery. Można na bazie moreli tworzyć wyśmienite sosy, suflety, kremy czy pasty.
Zawartość i działanie
Morele są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zawarty w nich beta-karoten korzystnie wpływa na wzrok i nadaje skórze zdrowy wygląd. Poza tym jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym organizm przed wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za szybkie starzenie organizmu i rozwój chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów. Zawartość beta-karotenu jest tak wysoka, że zjedzenie trzech moreli zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na ten związek. Morele również zawierają witaminy z grupy B, PP oraz C, są też bogate w błonnik, który reguluje pracę jelit. Te niewielkie owoce mają także działanie zasadotwórcze, dlatego są wskazane do spożywania osobom cierpiącym na nadkwasotę oraz spożywającym w nadmiarze pokarmy powodujące niekorzystne zakwaszenie organizmu, jak mięso czy słodycze.
Zastosowanie
Morele najczęściej spożywane są na surowo lub suszone. Jednak stanowią świetny dodatek do sałatek również wytrawnych, mięs, ciast, deserów, pierogów i knedli. Można z nich przyrządzić smaczne konfitury, powidła, nalewki czy likiery. Można na bazie moreli tworzyć wyśmienite sosy, suflety, kremy czy pasty.