zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Serce - galaretkowy witraż

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

idealny deser po świątecznym objadaniu

Serce - galaretkowy witraż Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serce - galaretkowy witraż

 

  • 4 galaretki cytrynowe
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 galaretka kiwi
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 duży kefir ( 350 g )
  • 6 x 400 ml gorącej przegotowanej wody
  • 750 ml gorącej przegotowanej wody
  • 500 ml gorącej przegotowanej wody

Sposób przygotowania:

Serce - galaretkowy witraż
Każdą z galaretek ( czyli jedną cytrynową, truskawkową, pomarańczową, kiwi, wiśniową i brzoskwiniową ) rozmieszać osobno w miseczkach i schłodzić. Potem wstawić do lodówki do stężenia, ale do takiego aby galaretka dawała się swobodnie nabierać łyżką. Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 750 ml wody i schłodzić a potem odstawić do lekkiego stężenia. Gdy już mamy galaretki gotowe, formę w kształcie serca o wymiarach 26 x 24 cm wyłożyć folią spożywczą. Za pomocą łyżki nabierać poszczególne kolory galaretek robiąc kleksy ( wyłożyć połowę ). Następnie galaretkę cytrynową zmiksować z kefirem i wylać na galaretki. Potem postępując tak samo jak z pierwszą częścią galaretek na masę kefirową wyłożyć pozostałe galaretki. Całość wstawić do lodówki i przygotować ostatnią cytrynową galaretkę. Wymieszać ją z 500 ml wody i schłodzić. Lekko tężejącą galaretkę wylać do formy na wierzch deseru aby powstała gładka powierzchnia po ścięciu się deseru. Zostawić deser w lodówce do całkowitego się ścięcia, na co najmniej dwie godziny.
Serce - galaretkowy witraż
Etap 1przygotowac galaretki i część wyłożyć do formy.
Serce - galaretkowy witraż
Etap 2potem wylac painkę na galaretki ....
Serce - galaretkowy witraż
Etap 3następnie wyłożyć pozostałe galaretki i gdy się zetnie wylac ostatnią.
Serce - galaretkowy witraż
Etap 4a tak wyglada w przekroju kolorowo....