Sposób przygotowania:
Serce - galaretkowy witraż
Każdą z galaretek ( czyli jedną cytrynową, truskawkową, pomarańczową, kiwi, wiśniową i brzoskwiniową ) rozmieszać osobno w miseczkach i schłodzić. Potem wstawić do lodówki do stężenia, ale do takiego aby galaretka dawała się swobodnie nabierać łyżką. Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 750 ml wody i schłodzić a potem odstawić do lekkiego stężenia. Gdy już mamy galaretki gotowe, formę w kształcie serca o wymiarach 26 x 24 cm wyłożyć folią spożywczą. Za pomocą łyżki nabierać poszczególne kolory galaretek robiąc kleksy ( wyłożyć połowę ). Następnie galaretkę cytrynową zmiksować z kefirem i wylać na galaretki. Potem postępując tak samo jak z pierwszą częścią galaretek na masę kefirową wyłożyć pozostałe galaretki. Całość wstawić do lodówki i przygotować ostatnią cytrynową galaretkę. Wymieszać ją z 500 ml wody i schłodzić. Lekko tężejącą galaretkę wylać do formy na wierzch deseru aby powstała gładka powierzchnia po ścięciu się deseru. Zostawić deser w lodówce do całkowitego się ścięcia, na co najmniej dwie godziny.
monikaT83
zewa
dziękuję :)
monikaT83