Kiwi jest to owoc aktinidii – drzewiastych pnączy rosnących w strefie klimatu umiarkowanego. Znane przez nas owalne, wydłużone owoce o brązowej, włochatej skórce i zielonym miąższu z licznymi, drobnymi pestkami wywodzą się z Chin, skąd przywędrowały do Nowej Zelandii, a następnie do Europy, gdzie obecnie jest również uprawiana. Jednak w Europie przyjęły się w krajach o cieplejszym klimacie, jak np. Hiszpanii czy Francji. W Polsce coraz częściej spotyka się aktinidię pstrolistną i ostrolistną. Są to odmiany najbardziej odporne na zimno, ale ich owoce są o wiele mniejsze od aktinidii chińskiej. Istnieje wiele odmian aktinidii, jednak nie wszystkie owoce są jadalne.
Zawartość
Kiwi stanowią bombę odżywczą, niektórzy określają ten owoc mianem „doktora”. Przede wszystkim jest bogata w witaminę C. Spożycie jednej kiwi zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Poza tym występują w niej takie witaminy jak: A, K, E oraz minerały: potas, cynk, wapń, magnez, żelazo, miedź oraz błonnik. Zielony kolor powoduje zawarty w tych owocach chlorofil, a kwaskowaty smak jest wywoływany witaminą C i obecnością kwasów owocowych.
Działanie
Kiwi i zawarte w nich substancje bardzo korzystnie działa na organizm człowieka. Witamina C zwiększa odporność, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, reguluje wiele, istotnych procesów wewnątrz ustroju. Jest po prostu niezbędna do życia, a organizm jej nie magazynuje. Dlatego też musimy dbać o to by każdego dnia ją dostarczać z pożywieniem, szczególnie w okresach wzmożonych infekcji. Poza tym kiwi dobroczynnie wpływa na pracę serca i całego układu krwionośnego. Regularnie spożywana poprawia pamięć i koncentrację, wspomaga pracę mięśni i układu nerwowego. Ciekawostką jest, że olejki zawarte w drzewie i liściach aktinidii bardzo lubią koty. Z tego też powodu należy zabezpieczyć te drzewka przed tymi zwierzętami by nie obgryzały młodych roślin.
Zastosowanie
Kiwi spożywamy na surowo, ale również jako dodatek do deserów, koktajli czy ciast oraz sałatek. Można z nich przyrządzać również dżemy, konfitury i musy. Możemy je dodawać zarówno do potraw na zimno jak i na gorąco. Niektórzy uważają, że jest świetnym dodatkiem do mięs, tj. wołowina czy cielęcina.
Zawartość
Kiwi stanowią bombę odżywczą, niektórzy określają ten owoc mianem „doktora”. Przede wszystkim jest bogata w witaminę C. Spożycie jednej kiwi zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Poza tym występują w niej takie witaminy jak: A, K, E oraz minerały: potas, cynk, wapń, magnez, żelazo, miedź oraz błonnik. Zielony kolor powoduje zawarty w tych owocach chlorofil, a kwaskowaty smak jest wywoływany witaminą C i obecnością kwasów owocowych.
Działanie
Kiwi i zawarte w nich substancje bardzo korzystnie działa na organizm człowieka. Witamina C zwiększa odporność, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, reguluje wiele, istotnych procesów wewnątrz ustroju. Jest po prostu niezbędna do życia, a organizm jej nie magazynuje. Dlatego też musimy dbać o to by każdego dnia ją dostarczać z pożywieniem, szczególnie w okresach wzmożonych infekcji. Poza tym kiwi dobroczynnie wpływa na pracę serca i całego układu krwionośnego. Regularnie spożywana poprawia pamięć i koncentrację, wspomaga pracę mięśni i układu nerwowego. Ciekawostką jest, że olejki zawarte w drzewie i liściach aktinidii bardzo lubią koty. Z tego też powodu należy zabezpieczyć te drzewka przed tymi zwierzętami by nie obgryzały młodych roślin.
Zastosowanie
Kiwi spożywamy na surowo, ale również jako dodatek do deserów, koktajli czy ciast oraz sałatek. Można z nich przyrządzać również dżemy, konfitury i musy. Możemy je dodawać zarówno do potraw na zimno jak i na gorąco. Niektórzy uważają, że jest świetnym dodatkiem do mięs, tj. wołowina czy cielęcina.