IGGI

IGGI

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Smerfna kopułka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosty ale efektowny, lekki deser.

Smerfna kopułka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smerfna kopułka

 

  • 1 opakowanie niebieskiej galaretki (w przepisie został użyty smak Blue Curacao)
  • 1 opakowanie galaretki o smaku pomarańczowym
  • 1/2 szklanki wrzątku.
  • 500 mililitrów jogurtu pitnego o smaku pomarańczowym

 

Sposób przygotowania:

Smerfna kopułka
Niebieską galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, wylewamy na płaskie naczynie do wysokości 1-1,5cm, odczekujemy aż stężeje, po czym kroimy ją w kostkę. Galaretkę o smaku pomarańczowym rozrabiamy w 1/2 szklanki wrzątku i zostawiamy do wystudzenia ale nie stężenia. W osobnym naczyniu łączymy jogurt i galaretkę pomarańczową, mieszamy. Do miski wrzucamy kosteczki niebieskiej galaretki i zalewamy jogurtem z galaretką pomarańczową. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż całość stężeje. Po około 2 godzinach, gdy mamy pewność, że zawartość miski ma postać stałą, odwracamy ją do góry dnem, tak by galaretka "wypadła" na talerz tworząc kopułkę. Dla ułatwienia, można okroić brzegi deseru od naczynia nożem.
Smerfna kopułka
Galaretkę wylewamy do płytkiego naczynia i pozostawiamy do stężenia
Smerfna kopułka
Jogurt łączymy z pomarańczową galaretką i mieszamy
Smerfna kopułka
Kostki niebieskiej galaretki zalewamy jogurtem
Smerfna kopułka
Odwracamy miskę do góry dnem i wyrzucamy zawartość tak by powstała kopułka