Sposób przygotowania:
Smerfna kopułka
Niebieską galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, wylewamy na płaskie naczynie do wysokości 1-1,5cm, odczekujemy aż stężeje, po czym kroimy ją w kostkę. Galaretkę o smaku pomarańczowym rozrabiamy w 1/2 szklanki wrzątku i zostawiamy do wystudzenia ale nie stężenia. W osobnym naczyniu łączymy jogurt i galaretkę pomarańczową, mieszamy. Do miski wrzucamy kosteczki niebieskiej galaretki i zalewamy jogurtem z galaretką pomarańczową. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż całość stężeje. Po około 2 godzinach, gdy mamy pewność, że zawartość miski ma postać stałą, odwracamy ją do góry dnem, tak by galaretka "wypadła" na talerz tworząc kopułkę. Dla ułatwienia, można okroić brzegi deseru od naczynia nożem.
ellanar
IGGI
Ooo, na to nie wpadłam :) Dzięki za radę :)
marietta