aqua65

aqua65

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 331]

sok z aronii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

sok ten nie wymaga pasteryzowania więc idealnie pasuje jako dodatek do sałatek surówek lub do doprawiania mięsnych dań

sok z aronii

Składniki:

sok z aronii

 

  • 8 szklanek obranych dojrzałych owoców aronii
  • 3 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

sok z aronii
opłukane, odsączone owoce aronii sypiemy do parownika, przesypujemy cukrem, naczynie szczelnie przykrywamy i parujemy, od chwili zagotowania się wody, przez 50 minut. parownik powinien cały czas stać na niewielkim ogniu. gorący sok bezpośrednio z parownika wlewamy do wygotowanych butelek, natychmiast szczelnie zamykamy. przestudzony ustawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu w piwnicy.