Sok z aloesu

Sok z aloesu

Sok z aloesu to zarówno pyszny napój gaszący pragnienie, jak też wysoka dawka wartości odżywczych dla organizmu. Aloes jest bogaty w witaminy z grupy B, które usprawniają układ nerwowy, oraz żelazo, cynk, wapń, potas i magnez. Organizm nie jest w stanie przetrzymywać zbyt długo tych składników, więc aby odczuć zbawienne skutki soku, należy pić go każdego dnia. Dobrym pomysłem jest też zrobienie wina na bazie soku z aloesu.

Sok z pokrzywy

Sok z pokrzywy

Pokrzywa jest podstawowym składnikiem w ziołolecznictwie i medycynie naturalnej. Roślina ta ma silne właściwości moczopędne, dzięki czemu jest niezastąpiona przy leczeniu chorób układu moczowego. Pomaga też usuwać z organizmu niepotrzebne toksyny i szkodliwe substancje. Jej zaletą jest dostępność, ponieważ bardzo łatwo ją hodować. Napar z pokrzywy świetnie gasi pragnienie w upalne dni i pomaga się zrelaksować w zimowe wieczory.

Sok pomidorowy

Sok pomidorowy

Najczęściej pomidory jadane są na surowo, jednak warto zwrócić uwagę na ich właściwości w postaci soku. Warzywo to jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają nowotworom oraz witaminy A i K, które zapobiegają krwotokom. Dzienna dawka to dwie szklanki soku pomidorowego. Jeśli jednak chcemy odnieść jak największe korzyści zdrowotne, należy pić świeżo wyciskany sok, ponieważ produkty ze sklepu mają często znaczne ilości soli, zatrzymującej wodę w organizmie.

Sok z winogron

Sok z winogron

Początek jesieni to najlepszy czas na robienie owocowych przetworów. Jednym z bohaterów tego okresu jest niewątpliwie jędrny i słodki winogron. Przysmak ten warto spożytkować między innymi na sok z winogron, który okaże się zdrowym napojem oraz uzupełnieniem zimowych obiadów. Ciekawą odsłoną tych owoców będzie również konfitura i dżem z winogron. Owoce wystarczy ugotować z cukrem, przetrzeć przez sito, przełożyć do słoików i zapasteryzować. Tak przygotowane przetwory dobrze zasmakują w roli nadzienia do naleśników, pączków czy chrupiących rogalików.

Sok z żurawiny

Sok z żurawiny

Sok z żurawiny polecany jest ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Zwiększa on odporność naszego organizmu. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, chorób nerek oraz działa antybakteryjnie. Pić go mogą nawet kobiety w ciąży. Można go kupić, lub przygotować samodzielnie w domu. Jak dawkować sok z żurawiny? Łyżeczka lub dwie  przed posiłkiem trzy razy dziennie na pewno nam nie zaszkodzą, można też po prostu zalać go gorącą wodą i podawać do picia. 

Sok z czarnej porzeczki

Sok z czarnej porzeczki

Sok z czarnej porzeczki jest bardzo zdrowy, ponieważ zawiera dużą ilość witaminy C i soli mineralnych wspomagających układ odpornościowy organizmu. Do przygotowania napoju z poprzeczek potrzeba dużego słoika i gazy. Owoce układa się w naczyniu warstwami i przesypuje cukrem. Następnie słoik przykrywa się gazą i pozostawia na tydzień w ciepłym miejscu. Po tym czasie można zlać sok porzeczkowy do butelek i odstawić go do spiżarki.

Sok pomarańczowy

Sok pomarańczowy

Sok pomarańczowy to zarówno pyszny napój gaszący pragnienie, jak też też duża dawka składników odżywczych dla organizmu. Pomarańcza jest bogata w witaminę C, która wzmacnia system odpornościowy, oraz beta-karoten zapobiegający nowotworom i występowaniu zmarszczek. Dzienna dawka to jedna szklanka soku pomarańczowego. Jeśli jednak chcemy zachować jak najwięcej wartości odżywczych, należy samemu wyciskać sok, ponieważ produkty ze sklepu mają znaczne ilości cukru.

Znaleźliśmy 440 przepisów w kategorii Soki

Sok z aronii

Sok z aronii

Camilla0804 Camilla0804

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sok z marchewki

Sok z marchewki

patunia87 patunia87

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sok z aronii na zimę

Sok z aronii na zimę

Dawid Dawid

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rodzinny soczek

Rodzinny soczek

patunia87 patunia87

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sok "witalność"

Sok "witalność"

2milutka 2milutka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: