alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Sok z czarnrgo bzu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo zdrowy i bardzo smaczny sok nie tylko na zimowe przeziębienia.

Sok z czarnrgo bzu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sok z czarnrgo bzu

 

  • 3 kg czarnego bzu
  • 1 szk wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 kg cukru

Sposób przygotowania:

Sok z czarnrgo bzu
Dojrzały czarny bez, umyć i obrać kuleczki z "parasolek" . Najlepiej nadaje się do tego widelec. Zielone kuleczki wyrzucić. Bez włożyć na garnka zalać szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia około 15-20 min. Lekko przestudzić wylać na gęste sitko i pozostawić żeby odciekł sok. Nie przecieramy anie nie mieszamy. Na 1,5 litra soku dodajemy 0,5 kg cukru, sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Sok rozlewamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 10 min.
Sok z czarnrgo bzu
bez doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia
Sok z czarnrgo bzu
przelac na gęste sitko i zostawić do wykapania soku