basia216

basia216

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Sok z kwiatu czarnego bzu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny soczek do herbaty,przeźroczysty

Sok z kwiatu czarnego bzu

Składniki:

Sok z kwiatu czarnego bzu

 

  • 2 litry wody
  • 2 kg cukru
  • 45 sztuk kwiatu czarnego bzu
  • 3 cytryny
  • 3 łyżki kwasku cytrynowego

 

Sposób przygotowania:

Sok z kwiatu czarnego bzu
Gotujemy 2 litry wody z 2 kg cukru.Do letniego likieru wsypujemy 45 sztuk kwiatu czarnego bzu,dodajemy 3 cytryny pokrojone w plasterki i wsypujemy 3 łyżki kwasku cytrynowego.Lekko mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 48 godzin.Po 48 godzinach dobrze przecedzamy przez gazę,gotujemy na lekkim ogniu nie doprowadzając do wrzenia ciągle mieszając,po czym zlewamy do butelek i szczelnie zamykamy.Nie pasteryzujemy już.