jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Sok z winogron.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To sok który użyłam do marmoladek winogronowych , które opiszę za chwilę.

Sok z winogron. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sok z winogron.

 

  • 3 kg winogron
  • około 1 szklanki cukru trzcinowego złotego
  • woda źródlana

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sok z winogron.
Winogrona myjemy, obieramy i wsypujemy do garnka. Zalewamy taką ilością źródlanej wody, by ledwo przykryła owoce. Dodajemy szklankę cukru po czym doprowadzamy wszystko do zagotowania. Gdy pojawi się piana zdejmujemy ją. Zostawiamy owoce do ostudzenia. Odlewamy sok z owoców, odciskami je dokładnie. Jeśli sok jest zbyt kwaśny możemy go jeszcze dosłodzić. Jeśli mamy zamiar przechować sok dłużejpasteryzujemy go w słoiczkach.
Sok z winogron.
Winogrona myjemy, obieramy i wsypujemy do garnka.
Sok z winogron.
Odlewamy sok z owoców, odciskami je dokładnie.

Tagi:

winogrona