Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Sos chlebowy po lwowsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać do gotowanych mięs, oraz ryżu i kasz.

Sos chlebowy po lwowsku

Składniki:

Sos chlebowy po lwowsku

 

  • 5 dag suszonego chleba pszennego,
  • 5 dag suszonego chleba razowego,
  • 400 ml rosołu (może być z kostki),
  • 2 żółtka,
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Sos chlebowy po lwowsku
Chleb zetrzeć na tarce o drobnych otworach lub zmielić w maszynce do mięsa. W rondelku rozgrzać masło. Dodać starty chleb. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Podlać rosołem. Dusić na wolnym ogniu ok. 3 min. Rondel zdjąć z ognia. Bardzo intensywnie mieszając dodać żółtka. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Tagi:

chleb