goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Spód bezowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Niezastąpiony do przekładania tortów

Spód bezowy

Składniki:

Spód bezowy

 

  • cukier 30 dag
  • białka 6 sztuk
  • sól szczypta
  • ocet 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
  • aromat wanilinowy kilka kropel

 

Sposób przygotowania:

Spód bezowy
Białka ubijamy z połową cukru, szczyptą soli. Następnie dodajemy druga połowę cukru, ocet. Całość ubijamy na sztywno. Nas koniec pianę mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz olejkiem wanilinowym. Masę smarujemy na blaszce wyłożonej pergaminem, i pieczemy w 150 stopniach około 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 120 stopni i bezę suszymy około 60 minut (z uchylonymi drzwiczkami piekarnika).