Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Surówka z białej rzodkwi i marchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Biała rzodkiew sama w sobie jest lekko ostra, jednak w połączeniu z marchewką dość mocno łagodnieje. Dlatego nie oszczędzajmy jej pieprzu.

Surówka z białej rzodkwi i marchewki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Surówka z białej rzodkwi i marchewki

 

  • jedna biała rzodkiew
  • jedna średnia marchewka
  • sól
  • czarny pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Surówka z białej rzodkwi i marchewki
Oczyszczoną i umytą rzodkiew ścieramy ta tace o dużych oczkach. Ma dość dużo soku a więc aby surówka nie była zbyt wodnista dobrze ją ułożyć na sicie aby lekko odsączyć nadmiar wody. Oczyszczoną marchewkę również ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy z rzodkwią oddajemy majonez i dokładnie mieszamy. I dopiero teraz doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na pięć minut i możemy podawać. Surówka jest najlepsza świeża, gdy postoi sól jednak robi swoje i traci na swej chrupkości.
Surówka z białej rzodkwi i marchewki
To rzodkiew jest dominującym warzywem i jej powinno być znacznie więcej.
Surówka z białej rzodkwi i marchewki
Startą na tarce rzodkiew przekładamy do osączenia.
Surówka z białej rzodkwi i marchewki
Marchewkę ścieramy na taką samą wielkość jak rzodkiew.

Tagi:

marchewka