Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Syrop wiśniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zagęszczony syrop wiśniowy do rozrabiania z wodą.

Syrop wiśniowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Syrop wiśniowy

 

  • ok. 2,5 kg wiśni
  • 2 kg cukru

Sposób przygotowania:

Syrop wiśniowy
Wiśnie umyć, wypestkować. Zasypać je cukrem. Dokładnie wymieszać. Pojemnik z wiśniami przykryć czystą ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 10-12 godzin. Po tym czasie wiśnie dokładnie wymieszać łyżką. Czynność powtarzać co 10-12 godzin, aż cały cukier się rozpuści. Trwa to około 3 dni. Po tym czasie wiśnie odsączyć i wykorzystać do deserów lub ciasta. Syrop przelać do słoików i zakręcić. Ja przechowuję ten syrop dla pewności w lodówce (bez pasteryzacji). Przed podaniem syrop rozrobić z wodą.
Syrop wiśniowy
Umyte i wydrylowane wiśnie zasypane cukrem.
Syrop wiśniowy
Wypestkowane wiśnie z cukrem po dwunastu godzinach.
Syrop wiśniowy
Gotowy syrop wiśniowy odsączny od owoców.