Sposób przygotowania:
Syrop z pędów sosny1
Młode pędy sosny zrywamy z dala od ruchliwych dróg, staramy się przy tym nie zrywać wszystkich pędów z drzewka. Dla roślinności będzie dużo lepiej jeśli skubniemy pędy trochę tu, trochę tam ;) W miejscu gdzie zerwaliśmy pęd w przyszłości powstanie rozgałęzienie (albo nawet kilka).
2
Pędy oczyszczamy pod bieżącą wodą w celu usunięcia brązowych łusek. Są szkoły mówiące o tym by pędów nie myć, nie wiem jednak jakie ma to uzasadnienie. Ostatecznie nie jest to płatek z którego możemy zmyć pyłek ;) Pedy przekładamy do dużego wyparzonego słoja i przesypujemy cukrem. Ja wrzucam 100 g pędów i przysypuję 75 g cukru i powtarzam ta czynność do wyczerpania pędów. Słój przykrywamy gazą lub czystą ściereczką aby nie podłączyły nam się do syropu muszki. Pozostawiamy w nasłonecznionym miejscu na 10 dni codziennie potrząsając zawartością. Przecedzamy i przelewamy do wyparzonych buteleczek. Przechowujemy w lodówce, gdyż syrop może się warzyć.