kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Syrop z pędów sosny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Po co nam w ogóle taki syrop? Ano jako środek bakteriobójczy, wykrztuśny i podnoszący odporność organizmu. Zawarte w nim sole mineralne, węglowodany i witamina C pomogą w leczeniu przeziębienia i nieżytu górnych dróg oddechowych.

Syrop z pędów sosny

Składniki:

Syrop z pędów sosny

podstawowe

  • młode pędy sosny 1kg
  • cukier 750 g

Sposób przygotowania:

Syrop z pędów sosny

1

Syrop z pędów sosny
Młode pędy sosny zrywamy w czystym ekologicznie rejonie.

Młode pędy sosny zrywamy z dala od ruchliwych dróg, staramy się przy tym nie zrywać wszystkich pędów z drzewka. Dla roślinności będzie dużo lepiej jeśli skubniemy pędy trochę tu, trochę tam ;) W miejscu gdzie zerwaliśmy pęd w przyszłości powstanie rozgałęzienie (albo nawet kilka).

2

Syrop z pędów sosny
Wykonanie syropu z pędów sony jest bajecznie prosty w wykonaniu.

Pędy oczyszczamy pod bieżącą wodą w celu usunięcia brązowych łusek. Są szkoły mówiące o tym by pędów nie myć, nie wiem jednak jakie ma to uzasadnienie. Ostatecznie nie jest to płatek z którego możemy zmyć pyłek ;) Pedy przekładamy do dużego wyparzonego słoja i przesypujemy cukrem. Ja wrzucam 100 g pędów i przysypuję 75 g cukru i powtarzam ta czynność do wyczerpania pędów. Słój przykrywamy gazą lub czystą ściereczką aby nie podłączyły nam się do syropu muszki. Pozostawiamy w nasłonecznionym miejscu na 10 dni codziennie potrząsając zawartością. Przecedzamy i przelewamy do wyparzonych buteleczek. Przechowujemy w lodówce, gdyż syrop może się warzyć.