Sposób przygotowania:
Syrop z pędów sosny
1. W połowie maja zbieram młode pędy sosny. Oczyszczam, ale nie płuczę.
2. W dużym szklanym słoju układam naprzemiennie warstwy pędów sosny oraz cukru. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników.
3. Słój zakręcam lub przykrywam ściereczką i odstawiam na tydzień w słoneczne miejsce. Co dwa dni, pędy mieszam łyżką.
4. Powstały syrop przecedzam przez gazę i zlewam do butelek. Do każdej 300 ml butelki wlewam 1,5 łyżki spirytusu.Butelki zakręcam i wynoszę do spiżarni.
2. W dużym szklanym słoju układam naprzemiennie warstwy pędów sosny oraz cukru. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników.
3. Słój zakręcam lub przykrywam ściereczką i odstawiam na tydzień w słoneczne miejsce. Co dwa dni, pędy mieszam łyżką.
4. Powstały syrop przecedzam przez gazę i zlewam do butelek. Do każdej 300 ml butelki wlewam 1,5 łyżki spirytusu.Butelki zakręcam i wynoszę do spiżarni.
Dinah