czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Klasyczne włoskie Tiramisu

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepyszny włoski deser, mocno serowy i kawowy. Idealny na zwieńczenie uroczystego obiadu!

Klasyczne włoskie Tiramisu

Składniki:

Klasyczne włoskie Tiramisu

 

  • 2 żółtka,
  • 350g serka mascarpone,
  • 250g okrągłych biszkoptów,
  • szklanka śmietanki 30%,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy,
  • 50g startej mlecznej czekolady,
  • 3 łyżki likieru amaretto.

Sposób przygotowania:

Klasyczne włoskie Tiramisu
Kawę wymieszać z likierem, w mieszance maczać biszkopty, ułożyć po dwie sztuki na dnie 6 pucharków. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Zmiksować z serkiem mascarpone. Nałożyć po łyżce masy na biszkopty. Kolejno układać warstwami namoczone biszkopty i masę serową. Wierzch dekorujemy resztą masy serowej, pokruszonym namoczonym biszkoptem i startą czekoladą. Odstawiamy na około 3 godziny, aby biszkopty zmiękły.