nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Tiramisu 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Obłędny deser rodem z Włoch,którym można się notorycznie zajadać i nie można się od niego oderwać.

Tiramisu 5 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tiramisu 5

 

  • 160g podłużnych biszkoptów(o smaku,rodzaju kakaowym)
  • 500g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • aromat rumowy
  • 3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • ciepła woda
  • 4 kostki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Tiramisu 5
Białka oddzielić od żółtek. Z białek należy ubić sztywną pianę, zaś żółtka zmiksować z cukrem. Do utartych z cukrem żółtek stopniowo dodawać mascarpone i dalej na niedużych obrotach miksować. Do zmiksowanych żółtek, cukru i mascarpone za pomocą łyżki przełożyć białkową pianę i delikatnie całość zamieszać, starając się zrobić to na tyle subtelnie, aby piana nie opadła. Gotowy krem, masę odstawić na chwilę na bok (lub do lodówki) i w miseczce zaparzyć kawę do której dolać kilka kropel aromatu rumowego. Jeśli robimy ten deser i wiemy, że będą go jadły dzieci zamiast kawy rozpuszczalnej należy zrobić kawę inkę lub zastąpić zupełnie kawę chłodnym mlekiem. W zaparzonej kawie maczać przez chwilkę każdy z biszkoptów. Biszkoptów miałam 16 sztuk. 8 wyłożyłam na spód i przykryłam je częścią wcześniej przygotowanego kremu (połową z całości masy). Na krem położyłam kolejne 8 biszkoptów i na ich wierzch rozłożyłam drugą warstwę kremu. Na wierzch masy (czyli na wierzch całego deseru) starłam na tarce czekoladę, użyłam foremki do ciasteczek w kształcie serduszka, dzięki czemu przykładając ową foremkę do masy i ścierając do jej wnętrza czekoladę udało mi się uzyskać na wierzchu czekoladowe wzorki w kształcie serca. Deser przechowuję w lodówce.
Tiramisu 5
Mascarpone miksowane z utartymi wcześniej żółtkami z cukrem.
Tiramisu 5
Piana z białek przekładana łyżką do zmiksowanego mascarpone,żółtek i cukru.
Tiramisu 5
Biszkopty wcześniej namoczone w kawie z aromatem rumowym ułożone w rzędzie tworzą spód deseru.
Tiramisu 5
Nałożony na spód z biszkoptów krem przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów na którą będzie ułożona kolejna, ostatnia już warstwa masy.