Sposób przygotowania:
Tiramisu 5
Białka oddzielić od żółtek. Z białek należy ubić sztywną pianę, zaś żółtka zmiksować z cukrem. Do utartych z cukrem żółtek stopniowo dodawać mascarpone i dalej na niedużych obrotach miksować. Do zmiksowanych żółtek, cukru i mascarpone za pomocą łyżki przełożyć białkową pianę i delikatnie całość zamieszać, starając się zrobić to na tyle subtelnie, aby piana nie opadła. Gotowy krem, masę odstawić na chwilę na bok (lub do lodówki) i w miseczce zaparzyć kawę do której dolać kilka kropel aromatu rumowego. Jeśli robimy ten deser i wiemy, że będą go jadły dzieci zamiast kawy rozpuszczalnej należy zrobić kawę inkę lub zastąpić zupełnie kawę chłodnym mlekiem. W zaparzonej kawie maczać przez chwilkę każdy z biszkoptów. Biszkoptów miałam 16 sztuk. 8 wyłożyłam na spód i przykryłam je częścią wcześniej przygotowanego kremu (połową z całości masy). Na krem położyłam kolejne 8 biszkoptów i na ich wierzch rozłożyłam drugą warstwę kremu. Na wierzch masy (czyli na wierzch całego deseru) starłam na tarce czekoladę, użyłam foremki do ciasteczek w kształcie serduszka, dzięki czemu przykładając ową foremkę do masy i ścierając do jej wnętrza czekoladę udało mi się uzyskać na wierzchu czekoladowe wzorki w kształcie serca. Deser przechowuję w lodówce.