kasiunia

kasiunia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Tiramisu śliwkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny, lekki, kremowy deser owocowy na letnie dni.

Tiramisu śliwkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tiramisu śliwkowe

 

 

  • cukier waniliowy

 

  • 2 łyżeczki maki ziemniaczanej

 

  • 1/2 torebki budyniu waniliowego z cukrem

 

 

  • 2 łyżki cukru pudru

 

  • 250 g serka mascarpone

 

  • łyżka amaretto

 

  • kilka sztuk biszkoptów

 

  • szklanka zimnej kawy

Sposób przygotowania:

Tiramisu śliwkowe
1. Śliwki drobno pokroić, włożyć do rondelka, osłodzić cukrem i cukrem waniliowym, podlać troszkę kompotem i zagotować. 2. Mąkę wymieszać w małej ilości wody i dodać do śliwek. Przełożyć śliwki do pucharków. 3. Proszek budyniowy wymieszać w 100 m mleka i dodać do reszty mleka. Gotować, aż powstanie gęsty krem. 4. Do budyniu dodać mascarpone i amaretto. Ubić na krem. Połowę kremu ponakładać do pucharków ze śliwkami, na to biszkopty namoczone w kawie i drugą część kremu.
Tiramisu śliwkowe
Pokrojone śliwki gotujemy z cukrem i kompotem.
Tiramisu śliwkowe
Gotowy budyń mieszamy z mascarpone, ubijamy.
Tiramisu śliwkowe
Krem przekładamy do pucharków z piszkoptami namoczonymi w kawie.