vanililala

vanililala

Kucharz
[Przepisów: 7]

Tiramisu z posmakiem bananów dla delikatności

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatny deser z posmakiem bananów idealny dla osób które uwielbiają delikatność masy tiramisu a nie przepadają za mocnym alkoholem w biszkoptach.

Tiramisu z posmakiem bananów dla delikatności

Składniki:

Tiramisu z posmakiem bananów dla delikatności

 

  • Szklanka zaparzonej mocnej kawy
  • 1 kieliszek likieru bananowego
  • 250g serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 8 okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Tiramisu z posmakiem bananów dla delikatności
Wcześniej zaparzyć szklankę mocnej kawy i odłożyć do ostygnięcia. Żółtka ubijać z cukrem na wysokich obrotach do jednolitej jasnej masy po czym zmniejszyć obroty i dodawać po łyżce mascarpone. Do ostygniętej kawy dodać kieliszek likieru bananowego i maczać biszkopty (nie wszystkie naraz tylko te które chcemy użyć teraz) na dół pucharków/miseczek lub jak u mnie lampek dać po 1 biszkopcie i na niego dać masę na którą znów należy zamoczyć biszkopt w kawie i znów przykryć masą. Wstawić do lodówki na ok 2h. Można przygotować dzień przed. Przed podaniem posypać kakao.