Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Trufelki orzechowo-krówkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybki sposób na słodki deser. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni w zamkniętym opakowaniu

Trufelki orzechowo-krówkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Trufelki orzechowo-krówkowe

 

  • herbatniki - 250g,
  • orzechy włoskie łuskane - 100g,
  • masa krówkowa/kajmakowa - puszka - ok 400g,
  • wiórki kokosowe - do obtoczenia,
  • aromat waniliowy lub rumowy (dałam waniliowy) - kilka kropel

Sposób przygotowania:

Trufelki orzechowo-krówkowe
Herbatniki rozkruszamy przy użyciu rozdrabniacza, podobnie postępujemy z orzechami. Jeśli nie mamy rozdrabniacza, wkładamy ciastka do woreczka foliowego i miażdżymy młoteczkiem drewnianym, orzechy drobno kroimy i również miażdżymy. Mieszamy orzechy z ciastkami, dodajemy masę krówkową, aromat i ucieramy łyżką do połączenia się składników. Do niewielkiego naczynia wsypujemy wiórki, łyżeczką kładziemy powstałą masę na wiórki, posypujemy nimi , bierzemy ro ręki, tworzymy kuleczkę i znowu obtaczamy w wiórkach. Układamy trufelki obok siebie i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Trufelki orzechowo-krówkowe
Herbatniki a następnie orzechy traktujemy rozdrabniaczem
Trufelki orzechowo-krówkowe
Do zmielonych składników dodajemy masę krówkową i aromat
Trufelki orzechowo-krówkowe
Ucieramy łyżką składniki do powstania gładkiej masy
Trufelki orzechowo-krówkowe
Formujemy kulki które obtaczamy w wiórkach