Truskawki w sosie waniliowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Truskawki umyć, oczyścić, rozłożyć do kompotierek. Zagotować mleko z cukrem

Truskawki w sosie waniliowym

Składniki:

Truskawki w sosie waniliowym

 

  • 60 dag truskawek
  • 1,5 szkl mleka
  • 2 żółtka
  • 6 dag cukru
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Truskawki w sosie waniliowym
Truskawki umyć, oczyścić, rozłożyć do kompotierek. Zagotować mleko z cukrem waniliowym. Ubic pianę z białek, pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru. pianę podzielić na 4 części i łyżką uformować z niej duże kule., wkładać je kolejno do mleka, ugotowac i wyjąć na talerzyk, wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i zaparzyć szklanką przecedzonego mleka, mieszając masę nieco podgrzać aby zgęstniała, wystudzić. Ułożyc na truskawkach kule z piany, polać sosem.