Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Truskawkowe szaleństwo na herbatnikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jedna brytfanna to stanowczo za mało! :)

Truskawkowe szaleństwo na herbatnikach

Składniki:

Truskawkowe szaleństwo na herbatnikach

 

  • 2 duże opakowania herbatników do wyłożenia blachy
  • 2głębokie talerze umytych truskawek
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Truskawkowe szaleństwo na herbatnikach
Spód brytfanny wykładamy herbatnikami. Truskawki z pierwszego talerza należy rozgnieść lub zblenderować z łyżką cukru. 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody, ostudzić. Zblenderowane truskawki zmiksować z ostudzonymi galaretkami, ostrożnie wylać na biszkopty, wsadzić do lodówki żeby stężało. Galaretkę pomarańczową rozrabiamy w szklance wrzątku. Kiedy ostygnie (należy mieszać żeby nie zgęstniała), miksujemy wlewając pomału do mleka. Wylewamy na poprzednia warstwę w brytfannie, znowu wkładamy do lodówki, do stężenia. Kiedy to nastąpi, na wierzchu deseru układamy przekrojone na połówki truskawki z drugiego talerza. Zalewamy rozpuszczoną wg przepisu na opakowaniu, ostudzoną galaretką wiśniową, wkładamy do lodówki. Po ok 2 godzinach deser jest gotowy. na upały idealny :)