Sposób przygotowania:
Truskawkowo - rabarbarowy koktajl ze słodzikiem
Truskawki i rabarbar umyć, truskawki pozbawić szypułek, a rabarbar obrać. Truskawki i pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar przełożyć do plastikowego pojemnika, w którym będzie można wszystko zmiksować. W ciepłej wodzie rozpuścić tabletki słodzika (można go zastąpić stewią, zwykłym cukrem, czy miodem wedle woli).
Do owoców dolać jogurt naturalny (lub inny nabiał dowolnego rodzaju) oraz wodę z rozpuszczonym słodzikiem. Wszystko zmiksować przy użyciu blendera (trzeba miksować nieco dłużej, bo rabarbar jest twardy, więc na jego rozdrobnienie potrzeba więcej czasu i siły, niż w przypadku innych owoców zwykle wykorzystywanych do koktajli).
Gotowy koktajl przelać do szklanki i pić od razu lub jeszcze lepiej po uprzednim schłodzeniu. Z takiej ilości składników wyszło mi 2 solidne porcje smakowitego koktajlu.
Do owoców dolać jogurt naturalny (lub inny nabiał dowolnego rodzaju) oraz wodę z rozpuszczonym słodzikiem. Wszystko zmiksować przy użyciu blendera (trzeba miksować nieco dłużej, bo rabarbar jest twardy, więc na jego rozdrobnienie potrzeba więcej czasu i siły, niż w przypadku innych owoców zwykle wykorzystywanych do koktajli).
Gotowy koktajl przelać do szklanki i pić od razu lub jeszcze lepiej po uprzednim schłodzeniu. Z takiej ilości składników wyszło mi 2 solidne porcje smakowitego koktajlu.