Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Cytrusowy syrop z kwiatów czarnego bzu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 4/5 głosów: 27

Cytrusowy syrop z kwiatów czarnego bzu- doskonały na przeziębienie. Nie może go zabraknąć w naszej spiżarni.

Cytrusowy syrop z kwiatów czarnego bzu

Składniki:

Cytrusowy syrop z kwiatów czarnego bzu

 

  • 50 sztuk kwiatów czarnego bzu (baldachów),
  • 2 litry wody,
  • 1 kilogram cukru,
  • 2 cytryny,
  • 2 pomarańcze.

Sposób przygotowania:

Cytrusowy syrop z kwiatów czarnego bzu

Przygotowanie kwiatów

Cytrusowy syrop z kwiatów czarnego bzu
Z kwiatów bzu usuwam łodygi. Kwiaty przekładam do garnka.

Z kwiatów bzu odcinam łodygi. Kwiaty przekładam do dużego garnka.

Przygotowanie cytrusowego syropu

Cytrusowy syrop z kwiatów czarnego bzu
Wodę gotuję z cukrem i pokrojonymi cytrusami,

Do osobnego garnka wlewam wodę, wsypuję cukier oraz dodaję pokrojone w plasterki cytrusy. Całość gotuję około 5 minut.

Zalewanie kwiatów syropem

Cytrusowy syrop z kwiatów czarnego bzu
Kwiaty bzu zalewam gorącym cytrusowym syropem.

Gorącym syropem (razem z cytrusami) zalewam kwiaty bzu. Mieszam i studzę. Garnek przykrywam ściereczką i odstawiam na 36 godzin w chłodne miejsce.

Przecedzanie syropu

Cytrusowy syrop z kwiatów czarnego bzu
Syrop z bzu przecedzam przez sitko lub gazę.

Po tym czasie syrop przecedzam przez gazę lub gęste sitko.

Zlewanie do słoiczków

Cytrusowy syrop z kwiatów czarnego bzu
Syrop zlewam do słoiczków. Zakręcam i pasteryzuję.

Syrop przelewam do słoiczków. Słoiczki zakręcam i pasteryzuję 15 minut.


Tagi:

przetwory