Sposób przygotowania:
Truskawkowy muss
Żelatynę moczymy i zalewamy 1/16 litra wrzącej wody i rozpuszczamy
żelatynę.
Owoce myjemy, przebieramy a następnie osączamy z nadmiaru wody.
Truskawki rozgniatamy widelcem.
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę.
Do piany dodajemy stopniowo cukier, następnie rozgniecone owoce oraz
żelatynę, ciągle ubijając.
Jak mus zacznie gęstnieć, układamy go na półmisku (najlepiej szklanym)
tak, aby nie był on płasko rozsmarowany tylko tworząc lekki pagórek.
Pozostawiamy do schłodzenia w lodówce.
Truskawkowy muss możemy podać z herbatnikami, biszkoptami jak również
nadaje się jako dodatek do lodów.
żelatynę.
Owoce myjemy, przebieramy a następnie osączamy z nadmiaru wody.
Truskawki rozgniatamy widelcem.
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę.
Do piany dodajemy stopniowo cukier, następnie rozgniecone owoce oraz
żelatynę, ciągle ubijając.
Jak mus zacznie gęstnieć, układamy go na półmisku (najlepiej szklanym)
tak, aby nie był on płasko rozsmarowany tylko tworząc lekki pagórek.
Pozostawiamy do schłodzenia w lodówce.
Truskawkowy muss możemy podać z herbatnikami, biszkoptami jak również
nadaje się jako dodatek do lodów.